23 juni 2012


Rabarberlycka





Jag har lyckan att ha en alldeles egen rabarberplanta. Den är redan gigantisk trots att jag planterade den förra året efter att jag fått den av en granne. (Jag gillar landet, folk är väldigt givmilda här faktiskt.) Så varsågod ännu ett recept att lägga rabarber på.. (förlåt ordvitsen).  Det blev i alla fall supergott! Har aldrig gjort marsansås förut, men eftersom jag inte hade nåt annat hemma att ha till pajen kokade jag ihop mitt egna recept på det. Tyvärr är mängden av ingredienserna inte så väl uppmätta, jag gjorde lite på känn. Men om du vill göra den här pajen så tror jag att det funkar med måtten i receptet, eller så höftar du också. Det här är nämligen inte som bakning - dvs kemi som måste vara exakt. Snart kommer det förresten upp bilder på gäststugan som vi har byggt.. den blir jättefin! Om ni undrar var jag har hållit hus så är det där jag varit på sista tiden..


***

Smulig rabarberpaj med jordgubbar och marsansås

4 port



3 stänger  färska rabarber
1 näve jordgubbar (frysta funkar)


2 dl mjöl
1 dl havregryn
ca 100 g smör
ca 3-4 msk sirap
1 tsk vaniljsocker
(Alla ingredienserna som använts är ekologiska. Rabarberna är dessutom lokalproducerade.)

Nyp ihop mjöl, havregryn, smör och vaniljsocker till en smuldeg. Skär rabarberna i små bitar, dela jordgubbarna. Fördela rabarber och jordgubbar i en form, ringla över sirapen. Häll över smuldegen. Grädda på 200 gr i ca 20 min. Jag tyckte inte att det behövdes maizena eller nåt annat - det blev inte för vattnigt för det.


Marsansås

2 msk smör
2 msk strösocker
1 msk mjöl
ca 4 dl mjölk
ca 3 msk vaniljsocker
1 äggula

Börja med att smälta smöret, häll på mjöl, när du märker att det börjar tjockna häller du på mjölken, men lite i taget. Vispa hela tiden. Rör ner strösockret. När det tjocknat till lagom konsistens tar du av kastrullen från spisen och vispar ner äggulan och vaniljsockret. Observera att det inte får vara kokhett när du vispar ner äggulan för då klumpar sig äggulan och det blir inte roligt (du måste börja om). Smaka dig fram till en bra vanljsmak. Det blir säkert ännu godare och vaniljigare med en äkta vaniljstång, men man tager vad man haver tycker jag.


***






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar